26 oktober, 2019
Stefan Bengtsson's picture
Stefan Bengtsson Rektor och VD

Idea League

Chalmers är som ni vet medlem i det europeiska nätverket Idea League tillsammans med ETH Zurich, Delft University, Politecnico di Milano och RWTH Aachen. Det är ett nätverk som jag prioriterar högt och där det finns stora möjligheter till utökad samverkan till gagn för alla fem universiteten. Onsdag och torsdag i denna vecka firades 20-årsjubileumet av Idea League i Aachen. Samtidigt var det ett ”Joint Board Meeting” med rektorerna, Idea Leagues generalsekreterare och de mer operativa personerna från respektive lärosäte. Från Chalmers deltog utöver undertecknad, Anna Karlsson-Bengtsson och Jörgen Sjöberg. Under mötet identifierade vi bland annat ett antal möjliga utvecklingsområden för alliansen, inkluderande t ex hur vi tillgängliggör vår infrastruktur, utökade studentprojekt, gemensamma insatser inom hållbar utveckling och gemensamma postdocprogram. Till nästa rektorsmöte i februari kommer nu några enkla förstudier göras för att se vilka av idéerna som har bäst potential att tas vidare. Mer information om detta kommer. Under mötet fick vi rektorer bland annat också information kring hur det samarbete, IDEALiStiC, som finns mellan våra respektive studentkårer utvecklas. Chalmers studentkår är värd för ett möte för studentkårernas ledningar i IDEALiStiC på Chalmers i November.

Parallellt med mötet pågick också studentaktiviteter, nämligen tävlingar mellan Formula Student Electric lagen på våra fem universitet. Vi rektorer fick möjligheter, utöver att se delar av tävlingen, också träffa våra studentlag och lära oss mer om fordonen och hur kurserna är organiserade. Jag är otroligt imponerad över av vad våra studenter uträttat och det fordon man har byggt. Det var också fantastiskt att se de starka insatserna i tävlingen. Ett stort grattis och tack till lärare, studenter och alla andra som bidrar till kurserna och aktiviteterna. Bilden nedan visar delar av Chalmersteamet samt bilen.

Studentprojektet Chalmers Formula Student 2019.

 

 

Kommentera

Dela artikeln

1 Kommentarer

Per-Eric Thörnström's picture
IDEA League
Känns mycket lovande att läsa detta. Jättebra att Du sprider kännedom om IDEA League på Chalmers. Det är är en organisation som Chalmers verkligen bör satsa på att vara med och utveckla och att vara aktiva i. Här samarbetar vi med toppuniversitet i Europa och världen. Vi borde kunna använda de ingångar vi har via IDEA League till väsentligt ökad samverkan med dessa universitet på många områden - också direkta forskningsprojekt.

Lämna kommentar: